Η κομποστοποίηση με γαιοσκώληκες είναι ένας εξαίρετος τρόπος για να μετατρέψετε τα σκουπίδια του νοικοκυριού σας σε μία πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία τροφή για τα φυτά σας δίχως τη δυσοσμία που προκαλούν οι συνηθισμένες μέθοδοι κομποστοποίησης. Η κομπόστα από γαιοσκώληκες μπορεί να δημιουργηθεί τόσο μέσα στο σπίτι (εξαίρετη λύση για εφαρμογή σε διαμερίσματα πολυκατοικίας) όσο και στον κήπο ή την αυλή του σπιτιού σας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε μείωση του όγκου των οικιακών απορριμμάτων 35% περίπου.
Ξεκίνημα: Πρέπει να ξεκινήσετε τουλάχιστον με 250 γαιοσκώληκες έτσι ώστε να μην ξεκινήσει με πολύ αργούς ρυθμούς να δουλεύει το σύστημά σας.
Τροφή γαιοσκωλήκων
Είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσετε μη υπερβολική σίτιση για τα σκουλήκια σας. Εάν χρησιμοποιείτε για πρώτη φορά γαιοσκώληκες κομποστοποίησης, σας προτείνουμε να ξεκινήσετε με προσεκτική παρακολούθηση της προσθήκης και κατανάλωσης τροφής. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η σίτιση με μικρότερες ποσότητες τροφής.
1. Ποσότητα τροφής
Ταΐζοντας τους γαιοσκώληκες αρχικά με λιγότερη τροφή θα φθάσετε προσθετικά στην ιδανική ποσότητα τροφής που μπορούν να διαχειριστούν. Είναι προτιμότερο να τεμαχίζεται τα υπολείμματα τροφών πριν τα ταΐσετε στους γαιοσκώληκες. Όσο πιο μικρά είναι τα τεμάχια οργανικών υπολειμμάτων τόσο πιο μεγάλη είναι η επιφάνεια δράσης των ωφέλιμων μικροοργανισμών αποδόμησης και οι γαιοσκώληκες καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής κινούμενοι με περισσότερη άνεση. Συνιστάται τα καλύπτετε την επιφάνεια της τροφής με βρεγμένα και τεμαχισμένα φύλλα εφημερίδας έτσι ώστε να διατηρείται η υγρασία για περισσότερο χρονικό διάστημα σε επιθυμητά επίπεδα. Άλλα υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της τροφής είναι η λινάτσα ή λεπτά χαρτόνια, τα οποία προτιμούνται και ως τροφή από τους γαιοσκώληκες. Για να ταΐσετε τα σκουλήκια σας προσθέστε την τροφή κάτω από την εφημερίδα δίχως να την ενσωματώσετε στο ήδη υπάρχον υλικό και τοποθετώντας τη νέα τροφή, σε κάθε τάισμα, σε διαφορετική περιοχή του κάδου.
2. Να είστε προσεκτικοί όταν προσθέτετε
Ψωμί γιατί μπορεί να προσελκύσει κόκκινα ακάρεα
Φλοιούς πατάτας, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριά γιατί καταναλώνονται με αργό ρυθμό από το γαιοσκώληκα και μπορούν να προκαλέσουν δυσοσμία.
Καφέ και πράσινα Λαχανικά γιατί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να κάνουν την τροφή όξινη.
Φλοιούς από λεμόνια ή πορτοκάλια γιατί σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν τοξικότητα στους γαιοσκώληκες και καθιστούν την τροφή εξαιρετικά όξινη.
3. Προτιμούν περισσότερο
Υπολείμματα φρούτων όπως μήλα, αχλάδια, μπανάνα, φράουλες, ροδάκινα, πεπόνια κ.α.
Λαχανικά όπως φασόλια, λάχανο, σέλινο, καρότα, αγγούρια, τομάτες, όλα τα χόρτα, καλαμπόκι, κ.α.
Δημητριακά και σπόρους: πλιγούρι βρώμης, ζυμαρικά, ρύζι, μη ζαχαρωμένα δημητριακά για πρωινό, γεύμα καλαμποκιού, τηγανίτες κ.α.
Διάφορα: χάρτινο φίλτρο καφέ, φακελάκια τσαγιού, τσόφλια αβγών, υπολείμματα λουλουδιών κ.α.
4. Τροφές που θα πρέπει να αποφεύγετε
Ορισμένες τροφές ή υπολείμματα τροφών δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ποτέ στα συστήματα κομποστοποίησης με γαιοσκώληκες. Αυτές περιλαμβάνουν: γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, λεμόνια ή πορτοκάλια, υπολείμματα τηγανισμένων τροφών, γλυκά, λάδια, περιττώματα ζώων ή ανθρώπων, περιτύλιγμα συσκευασίας τροφών που δεν είναι βιο-διασπώμενο και οτιδήποτε έχει υποστεί χημική επεξεργασία.