Μελέτη απόδοσης των προϊόντων της Viorgan σε σύγκριση με λιπάσματα της αγοράς για την λίπανση ακτινιδιάς.

Γράφουν:
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ, Γεωπόνος ΓΠΑ, Development Manager VIORGAN
ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ, Γεωπόνος ΤΕ, General Manager VIORGAN


Στην Ελλάδα, οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την εντατική χρήση χημικών λιπασμάτων, έχουν οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση της γονιμότητας των εδαφών. Τα ποσοστά οργανικής ουσίας στα εδάφη κυμαίνονται μόλις στο 1%-3%, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη γεωργική παραγωγή. Παράλληλα, η καλλιέργεια ακτινιδίων έρχεται αντιμέτωπη με πολλές περιβαλλοντικές προκλήσεις, όπως οι ακραίες θερμοκρασίες, οι ισχυροί άνεμοι και οι προσβολές από παθογόνα και εχθρούς. Η αυξανόμενη ζήτηση του ακτινιδίου τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά επιβάλλει την ανάγκη για άμεσες λύσεις που θα ενισχύσουν την αποδοτικότητα και την ανθεκτικότητα της καλλιέργειας.

Η εταιρεία Viorgan, με πολυετή τεχνογνωσία (από το 1987) στην παραγωγή οργανικών εδαφοβελτιωτικών, έχει αναπτύξει ένα μοναδικό φυσικό προϊόν, τον χούμο γαιοσκωλήκων (vermicompost), το οποίο αποτελεί τη βάση για την παραγωγή οργανικών και οργανοχημικών λιπασμάτων, τα οποία παρασκευάζονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Αίγιο.

Με γνώμονα την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για ποιοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα θρέψης των φυτών, η Viorgan, σε συνεργασία με την AGRO Q και το Εργαστήριο Δενδροκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, διεξήγαγε πειραματική μελέτη σε τρεις οπωρώνες ακτινιδιάς της ποικιλίας Hayward, στην Επισκοπή Ναούσης.

Σκοπός της μελέτης ήταν η σύγκριση της αποτελεσματικότητας των οργανικών και οργανοχημικών λιπασμάτων της εταιρείας με λιπάσματα και βιοδιεγέρτες της αγοράς σε καλλιέργεια ακτινιδίου.


Αποτελέσματα

Οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις διαφορετικούς οπωρώνες ακτινιδιάς (κωδικές ονομασίες: KV, TV, ZV), περιελάμβαναν τις εξής τρεις μεταχειρίσεις:

Μεταχείριση Α.

Οργανοχημικό λίπασμα (Viorgan 10-7-17+3MgO+0,2B+20%Ο.Υ.+ΤΕ), οργανικό λίπασμα (Viorgan Amino 9N) και Εκχύλισμα Χούμου Γαιοσκωλήκων (Viorgan Bioenergy) της εταιρείας σε συνδυασμό με επιφανειακά χημικά λιπάσματα της αγοράς.

Μεταχείριση Β.

Βασικά και επιφανειακά χημικά λιπάσματα της αγοράς σε συνδυασμό με Χούμο Γαιοσκωλήκων (Viorgan Compost), το Εκχύλισμά του (Viorgan Bioenergy) και οργανικό λίπασμα (Viorgan Amino 9N) της εταιρείας.

Μεταχείριση C. (Μάρτυρας)

Βασικά και επιφανειακά χημικά λιπάσματα της αγοράς σε συνδυασμό με οργανικούς βιοδιεγέρτες της αγοράς.


Τα στατιστικώς σημαντικά ευρήματα παρατίθενται στα κάτωθι διαγράμματα:


Συμπεράσματα και Οφέλη

Τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης ανέδειξαν σημαντικά οφέλη τόσο για τον παραγωγό όσο και για τον επιχειρηματία και έμπορο.

Για τον Παραγωγό (κατά τη συγκομιδή):

• Αύξηση της στρεμματικής απόδοσης έως και 800 κιλά ανά στρέμμα.

• Βελτίωση της συνεκτικότητας της σάρκας με αύξηση της αντοχής των καρπών στις καταπονήσεις κατά τη μεταφορά τους.

• Ενίσχυση της φυσικής άμυνας των δένδρων και αντοχή του ριζικού συστήματος έναντι των νηματωδών.

• Βελτίωση της βιωσιμότητας του οπωρώνα με πιο εύρωστα και υγιή δένδρα.

Για τον Επιχειρηματία και Έμπορο (κατά την αποθήκευση του προϊόντος):

• Αύξηση της μετασυλλεκτικής αντοχής των καρπών.

• Βέλτιστη ισορροπία μεταξύ απόδοσης της καλλιέργειας και ποιότητας παραγόμενου καρπού.

• Μείωση των απωλειών λόγω υποβάθμισης της ποιότητας κατά την αποθήκευση.

• Βελτίωση της θρεπτικής αξίας των καρπών με υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C.


Η Σημασία της Οργανικής Λίπανσης στην Καλλιέργεια της Ακτινιδιάς

Η οργανική λίπανση στην καλλιέργεια της ακτινιδιάς αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη για τη βιωσιμότητα και τη μακροχρόνια παραγωγικότητά της. Τα οργανικά και οργανοχημικά λιπάσματα της VIORGAN, εμπλουτισμένα με χούμο γαιοσκωλήκων, συμβάλλουν στη φυσική βελτίωση της γονιμότητας και του πορώδους του εδάφους.

Παράλληλα, ενισχύοντας την οργανική ουσία και προάγοντας την ωφέλιμη μικροχλωρίδα και πανίδα του εδάφους, εξασφαλίζουν την ισορροπημένη διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων, συμβάλλοντας σημαντικά τόσο στην αύξηση των αποδόσεων όσο και στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων καρπών.


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΓΕΩΡΓΙΑ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ του ΑγροΤύπου, τον Απρίλιο του 2025

Facebook

Συνεργάτες